Blog Ini Mengisahkan Tentang Rahsia OS Windos XP. Selain itu, blog ini juga berkongsi trick-trick yang terdapat di dalam OS win XP ini. Jika ada pertanyaan atau kemusykilan boleh contact sy di ym jezzboyz@yahoo.com

Jika Anda Ada Blog, Klik Banner Kat bawah tuk dapat kan reward Pay Per Click Secara Percuma..

Sunday, November 29, 2009

Format Laptop Compaq Presario V3000 SATA

Laptop brand COMPAQ nih memang leceh bila nak nak format kerana kebanyak CD-CD os yang terdapat di pasaran tidak menyokong HDD SATA atau ACHI. Oleh itu, kite memerlukan driver SATA untuk laptop COMPAQ PRESARIO V3000, V3500 dan V3700 nih. Kiter perlu intergrate driver die di dalam OS win xp sp2. saya cadangkan guna sp2 kerana sp3 tidak suport untuk instal driver-driver lain selepas selesai format n setup windows. Untuk Intergrate driver sata nih kite memerlukan satu perisian nLite. Download n instal software ini. Pastikan anda copy dulu os wins xp sp2 ke HDD pc anda, bertujuan nak reload os kpd nLite nanti.

Ok, Sekarang sy akan ajar bagaimana nak intergrate driver SATA ke dalam OS.

Langkah 1: Pilih Bahasa "cam biasa la.. bahasa ong putih la"



Langkah 2: Pilih folder yang ada os win sp2 "Tempat yang anda simpan"



Langkah 3: tekan NEXT jea.. yang nih kala kite dah wat dah sblum nih n kite nak sambung balik.so die akan reload balik la kerja kite yang lepas..



Langkah 4: Tick jea kat driver, unattended dan bootable ISO. Yang driver tuh la yang dapat kite intergrate driver SATA. yang unattended tuh plak kite nak buh CD-KEY siap2. so nt xyah la masukkan CD-KEY masa installation. Bootable ISO lak, kite nak burn dia jadi bootable, guna NERO jea nt...



Langkah 5: klik insert n pilih Multiple Driver Folder




Langkah 6: Cari folder yang da driver SATA untuk compaq presario v3000 tuh.. lepas tuh select all n hit enter. Pilih driver SATA. Amik yang aku higlight nih tuk v3000.

Intel(R)82801HEM/HBM SATA ACHI Controller (Mobile ICH8M-E/M)




Langkah 7: Tekan Ok jea n NEXT jea. Skrang masuk UNATTENDED dimana anda leh masukkan CD-KEY terus. selepas tuh tekan next je.. kala nak taw lagi kena la explore ag.. dalam nih kite leh set macam2 ag seperti name domain, waktu, bahasa dan tempat.




Langkah 8: die kuar kotak yes no.. tekan yes jea tuk die jalan kan proses die.






Langkah 9: skarang kite kena wat bootable tuk die boot semasa proses installation wins
tekan dekat MAKE ISO n pilih destinasi folder nak simpan file bootable nih.. kat destop xpe. mudah nak cari..






tunggu sehingga prosess bootable siap!!




Bila dah siap tekan NEXT jea dan FINISH.



Bila sume dah siap.. Buka NERO. pastu amik NERO EXPSRESS, Klik kat image, project, Copy pastu pilih Disk Image Or Save Project. Pastu cari la file bootable tuh "Winlite.iso" kat destop. Masukkan CD kosong n burn jea...

11 comments:

Shahur a.k.a Chao said...

salam bro, bleh send kat saye driver untuk presario v3000 ni?driver kat hp site takleh pakai la..huhuhu

JezzBoyz said...

minta ym.. nanti aku hantar kat emel.. sori lambat reply...

redzuan said...

salam bro , saya nak tnya laptop saya presario v3000 , tp ada problem. bila saya on je laptop sy akan restart je. tak dapat nk log ke desktop. mcm mne nk settle kan ye bro problem ni ? ni pun online guna laptop adik sy.

ym sy ==> redzniey

fb sy bro search redzuan-ridz

ni blog sy==> http://redzuan-ridz.blogspot.com

khairil hilwan said...

asalam, bro boleh bagi drive sata untuk compaq v3000, ni email k_iwan85@yahoo.com

haikal said...

salam...blh x send driver utk presario v3000??nie e-mel sy, aikalonelyboyz@gmail.com..tq..

Anonymous said...

salam. nak format xp x detect hdd. bro boleh bagi drive sata untuk compaq v3000. email saya dj_ninz@yahoo.com

Asyran said...

saya pun nak driver ni.

asyransubuhi@gmail.com tq

Anonymous said...

Salam bro. Mohon bantuan email driver untuk compaq presario v3000. Email kawan sanglebah69@gmail.com. Thanx

whoo e'm i said...

salam, kalu nk pakai window 7 camne plak.. minta tunjuk ajar
monyetgiler@gmail.com

Don Donn Chakka said...

Assalamualaikum.mohon driver sata ada lg?hntar ke mnizam.hs@gmail.com thx

faisal said...

assalamualaikum
bagi yg nk format laptop jenis compaq mmg leceh.cube masuk bios.disable kan sata
pastu trus ble format mcm biase.sy pon dpt dr kwn.klu x lebam pikir pe bnda salah.slamat mencube.tgh format lptop bni.dah brabuk zaman batu nie...